Havrekligröt

God morgon!

Såhär i vintertider smakar en varm frukost extra bra, eller vad tycker du? Gröt har blivit riktigt trendigt och går att variera i all oändlighet med olika gryner, fröer, topping mm. Just nu är det denna havrekligröt som äts på morgonen hos mig. Jag toppar min gröt med en klick vaniljkvarg, keso och kanel. Till det ett kokt ägg och två koppar kaffe sen är jag redo för dagen. Snabbt, smidigt och gott!

51503079_360861454498221_8713215726946615296_n - havrekligröt

Havrekligröt

Ingredienser

–          3 msk havrekli

–          1 msk hela linfrön

–          ¾ dl vatten

–          3 msk keso

–          Valfri topping

 

Gör såhär

–          Blanda havrekli, linfrö och vatten och låt stå någon minut

–          Blanda i keso och rör om

–          Skjuts in i mikron på 2,5 min

–          Toppa med det du gillar och njut av en god start på dagen

51091433_2172363152845972_8607952194555084800_n - havrekligröt

Havrekli är hel havre som skalas och ångprepareras innan det siktas och då får man fram det fiberrika havrekliet. Det är alltså det som sitter precis under skalet. Tillskillnad från havregryn så innehåller havrekli nästan dubbelt så mycket fibrer. Havrekli är förövrigt rikt på järn, zink, magnesium, E-vitamin och betaglukaner. Betaglukaner är en vattenlöslig fiber som bl.a. sänker kolesterolhalten och stabiliserar blodsockernivån.

Det går också jättebra att ta ½ dl havregryn och ½ dl havrekli med 2 dl vatten och koka gröt av, supersmarrigt! Vilken är din favoritgröt? Dela gärna med dig!

Kramar Nathalie

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.