Rödbets och rotfruktspaj

God dag, hur mår du idag?

Jag gjorde nyss en paj på rödbetor, morötter och palsternacka bl.a. dessutom på ett pajskal a lá Nath med bra näringsinnehåll, receptet ligger längre ner i inlägget.

Passa på att frossa i rotfrukter, de är både hälsosamma, billiga och klimatsmarta. De innehåller mycket fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter samt är bra för blodsockret bl.a. De rotfrukter jag använde mig till största del av i denna paj är:

Rödbeta som innehåller nitrat som är gynnsamt för syreupptagningsförmågan vilket kan ha positiva effekter vid motion och träning mm.

Morötter som innehåller betakaroten som omvandlas till vitamin A vilket är bra för hår, hud och naglar samt mörkerseendet bl.a.

Palsternacka som är fiberrik och gynnsam för magen, även folat som är viktigt för celldelning och blodbildning.

28054127_1911347508906411_1140375694_n-1 - Rödbets och rotfruktspaj

Rödbets och rotfruktspaj

Ingredienser

Pajskal
3 dl grovriven blomkål
1 dl kikärtsmjöl
¼ dl hela linfrön
¼ dl pumpafrön

Fyllning
400 g rödbetor
2 morötter
2 palsternacka
½ paket fetaost
200 g naturell kesella
En skvätt vatten
Chevré/ mozzarella eller annan ost
Färsk timja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader
  2. Riv blomkålen grovt i en bunke, tillsätt kikärtsmjöl och fröerna. Blanda och bred ut i en pajform
  3. Förgrädda skalet i ugnen, håll koll på tiden ca 10-15 min
  4. Riv morötter och palsternacka och fräs det i en panna (eller någon annan favoritrotfrukt)
  5. Skiva rödbetorna, tillsätt och blanda rotfrukterna, fetaost, kesella, en skvätt vatten och klipp ner en rejäl knippe färsk timjan
  6. Fyll pajskalet med fyllningen och toppa med ost, gräddas i ugnen tills pajen fått fin färg

28053617_1911347552239740_1851473455_n-2 - Rödbets och rotfruktspaj

Supersmidigt pajskals-recept som jag vände ihop på fria händer, det är som du vet så jag jobbar i köket. Jag följer sällan recept utan provar mig fram, oftast lyckas jag men ibland även misslyckas, hehe! Detta recept borde även bli en supergod pizzabotten, det ska jag prova nästa gång det är vankas pizza-time.

Paj är för övrigt en rätt jag älskar, eftersom det är en ”man tager vad man haver-rätt” och fungerar alla dagar i veckan, allt från enklare fyllningar eller lite lyxigare varianter. Mums!

28176119_1911347608906401_392595668_n-1 - Rödbets och rotfruktspaj

Hoppas du haft en fin helg,
Kramar Nathalie

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.