Vidarutbildning gruppträning

Sedan i våras när jag senast skrev här på Sporthälsa så har jag gått flera gruppträningsutbildningar. Nu kommer jag kunna utöka min roll som instruktör i klasserna power, tabata, zone och atc. Jag ska förklara vad klasserna innebär.

Actic Power som är en förkoreograferad skivstångsklass som tränar hela kroppen. De klassiska övningarna som marklyft, knäböj, utfall, rodd och bicepscurl finns såklart med och klassens fokus är styrka och muskeluthållighet. På actic är dessa klasser mycket populära och anpassas så att alla kan vara med utifrån sin egna förmåga. Det blir en rolig utmaning för mig att ta mig an dessa klasser just för att de är förkoreograferade vilket innebär att jag ska lära in passen innan till rätt musik, i takt och med ett visst antal set och reps. Men utmaning och utveckling mår man bra av så jag känner mig peppad!

Tabata som är en högintensiv klass där styrka och kondition blandas. Här gör vi så många reps som möjligt under 20 sekunder därefter vila i 10 sek x 6. Klassen innehåller 7-11 övningar och pågår i 30 eller 45 minuter. Här pratar vi effektiv och tidseffektiv träning, snabbt, enkelt, jobbigt och fantastiskt roligt på en och samma gång!

ATC är ett effektivt cirkelträningspass där både styrkan och konditionen får sig en utmaning. Det är en funktionell stationsbaserad träning där hela kroppen tränas med hjälp av skivstänger, kettlebells, battle ropes, medicinbollar, hantlar, stepbrädor mm men även övningar där enbart kroppen behövs. Det är ca 10 olika stationer som vi kör ett visst antal varv beroende på klassens längd. Lika dant med denna klass så är det väldigt tidseffektivt, grymt roligt och jobbigt på samma gång.

Zone som är ett favoritpass hos mig, just eftersom det är snabbt och effektivt! Ja, jag gillar korta men grymt jobbiga pass där man efter passet tänker ”vad sjutton hände.” 😉 Här varvas kondition och styrka i 12 olika övningar där man kör så många varv man hinner under ett visst antal minuter. Här kan övningar med egna kroppen användas men även skivstänger, viktplattor, brädor, kettlebells mm. En riktig genomkörare med andra ord!


(En något suddig bild på ett glatt nyexaminerat gäng!) 

Att alla dessa gruppträningsklasser tränar hela kroppen och ger både stryka och konditionen en utmaning är det inga tvivel på! Fördelen är också att de kan anpassas så det fungerar för alla, allt ifrån barn till vältränade, otränade och till äldre genom att anpassa övningarna. Sen kommer vi till det där med tid också, här är det tidseffektiva pass som man hinner klämma in i sin kanske redan stressiga vardag. Det är även pass man kan göra hemma, utomhus eller på resande fot med lite fantasi. Jag kommer ge dig tips på olika pass längre fram. Sist men inte minst, man gör det TILLSAMMANS fast man utgår ifrån sig själv. Bra pump i musiken, ett härligt gäng, utgå ifrån dig själv, utmana och ha roligt!

Vad tycker du om gruppträning, tränar du helst tillsammans med andra eller trivs du bäst med att ta egentid i samband med träningen? Jag gillar kombinationen bäst, lite av allt gör mig lycklig.

Ta hand om dig,
Kramar Nathalie

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.