Träning vid sjukdom?

Träning vid sjukdom? Träna vid förkylning? Träna vid halsont?

Dessa frågor dyker upp hela tiden och det är något vi bör reda ut och ta på allvar. När vi är sjuka så är vi nedsatta, kroppen skickar ut signaler att vi inte är i balans eller att det pågår någon infektion/ inflammation i kroppen genom att vi får smärta eller känner oss orkeslösa, trötta eller frusna ex.

Jag skulle säga såhär. Känner du dig dålig av någon anledning så avstå från hårdare träning vid sjukdom och satsa istället på en promenad, ett lättare yoga-pass eller liknande. Inga pw vid halsont utan i så fall en lättare promenad. Vissa symtomer kan absolut försvinna med hjälp av träning, exempelvis viss typ av huvudvärk men har du halsont så snälla träna inte!! Samt är du dålig under en längre tid – uppsök läkare. 

Ibland tror jag vi kör på med träning vid sjukdom bara för att vi är inne i ett ”bra tränings-flow” och absolut inte får missa ett tänkt träningspass, men hallå – det här är viktiga saker vi pratar om! Jag vet det. Exempelvis så fick min syster hjärtmuskelinflammation för några år sedan och blev inlagd på hjärtintensiven. Det är livsfarligt och det är en väldigt lång rehab-tid som väntar, räkna med år och baby-steg innan du är tillbaka där du var innan kraschen, om du kommer dit… Det är otroligt otäckt när det händer något med hjärtat, vi alla var helt förstörda av rädsla. Med det sagt, var träningspassen där du kanske hade halsont värt? Tänk till en gång till, vad är det viktigaste egentligen??

Eftersom din kropp redan är nedsatt vid sjukdom så lyssna på den, ge den kärlek av annat slag. Ex avslappningsövningar, ta en lättare skogspromenad, gör en scrub av kroppen, se din favoritfilm eller serie, läs en bra bok, vila mycket och tillåt dig att bara vara. Det är det finaste du kan göra mot dig själv. Hälsa innebär annat än att hela tiden sträva efter personbästa på gymmet, få ångest över missade träningspass, jaga kilon, följa strikta kostråd mm. Livet är här och nu mina vänner, lev det och var snäll mot dig själv!

Kramar Nathalie

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras