Att bli kompis med sig själv

Jag liksom väldigt många andra har provat diet efter diet och kört nystart efter nystart. Det håller i bästa fall ett par veckor/ månader innan man faller tillbaka till gamla mönster. Känner du igen dig och vad beror då det på egentligen? Jag tänker såhär:

 

– Motivation kommer och går
Det är dags att du lär dig det. En förändring oavsett vad det gäller kräver att du bjuder till och anstränger dig, vissa dagar känns lätta medan vissa är allt annat än lätta. Dagar när det känns jobbigt måste du ändå blicka framåt. Fråga dig själv, varför är denna förändring nödvändig och varför är det viktigt för dig. Var sann mot dig själv.

 

– Du har satt upp för höga mål
Mål är kul att sitta och skriva ner, men tänk efter så det är rimliga mål, att du har tiden och förutsättningarna för att uppnå det du vill. Vem har inte satt upp mål som ex ”kunna göra x antal chins”? Jag har! Men efter ett tag funderade jag på, varför är det viktigt för mig att kunna göra chins, har jag den tiden och vill jag verkligen lägga upp min träning på ett sånt sätt som kommer hjälpa mig mot chinsen, har jag tiden och viljan att verkligen nöta chins… Nej det hade jag inte och det målet kändes helt plötsligt inte alls viktigt för mig… Fundera.

 

– Det har skapats mycket förbud gällande kosten
Här brukar listan kunna göras lång… Oftast är det till stor del den mat och fikabröd ex som du äter till stor del idag som förbjuds, vilket gör det tufft. Över en natt stryps allt som har med bröd, pasta, feta såser, snabbmat, godis, glass, fikabröd, alkohol mm. Du kan känna dig peppad till en början innan uppmärksamheten riktas åt just det du skapat förbud mot och det gör det hela outhärdligt i längden.

 

– Du har gjort en träningsplanering där du tagit i gällande antal pass/ vecka som ska utföras
När du sitter och skriver ner hur många träningspass/ veckan du vill få till är det viktigt att kolla upp vad som är rimligt för just dig och din livssituation. Har du en pressad vardag behöver du ta hänsyn till detta för att inte tappa hoppet helt när det endast utfördes 1 pass en vecka istället för tänkta 4 pass ex.

 

 

Känner du igen dig?
Hur ska du då lyckas med förändringar som är viktiga för dig?

 

– Fundera på varför det är viktigt för dig, vad får du ut av just denna förändring, leder det till bättre hälsa, självkänsla? Tänk stort.

– Låt förändringen få ta tid, gör det i små steg, se det inte som ett misslyckande om det inte alltid blir som du tänkt. Se det inte heller som en nystart utan börja se på livet i sin helhet, det är en pågående process. Var snäll mot dig själv.

– Gällande kosten, eftersom det är en hållbar livsstil du vill åt, undvik allt som har med förbud att göra. Du kan äta allt, men inte alltid. Det finns utrymme för godsaker i livet, det behöver inte vara svart eller vitt.

– Våga ta hjälp! Fundera på fall det är något bakomliggande som ligger och skaver, i så fall är det dags att ta tag i det problemet. Det finns mycket kompetenta personer som är redo att hjälpa just dig. Kanske en kostrådgivare, hälsocoach, PT, livscoach, psykolog eller vårdcentral kan vara din hjälp.

 

Konsten att bli vän med sin kropp skulle jag säga handlar om att bli vän med sin knopp först och främst. Vända de negativa tankarna till positiva, se möjligheter istället för hinder. Det går att ägna månader, år eller kanske i stort sätt ett helt liv åt att vara missnöjd, se ner på sig själv och att ständigt vara i jakt på förändring. Visst är det sorligt? Men tyvärr inte helt ovanligt.

 

Jag tänker såhär:
Jag är frisk! Min familj är frisk! Jag har äran att ha 3 fantastiska barn! Jag har underbara vänner! Jag har ett jobb jag älskar! Jag är tillfreds med mig själv, på riktigt denna gång! Jag bryr mig mindre om utsidan men ger insidan desto mer kärlek och det i sin tur har hjälp mig att gilla utsidan! Jag har egentligen allt jag behöver och en himla massa mer!

Så vad sjutton gör det om jag väger lite mer än jag för några år sedan strävade emot. Att jag inte har sprungit milen mer en 1 gång trotts att det var ett mål förr. INGET! Saker som för mig förut lades stor tankekraft på är som bortblåsta idag just för att jag har blivit en grymt bra kompis med mig själv. Vi skulle aldrig klanka ner eller säga något nedlåtande till en kompis, och det ska vi inte heller göra mot oss själva!! Eller hur?

Massa kramar till dig!
/Nathalie

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras